De lente staat voor de deur, ben jij er klaar voor? Bereid je voor op de eerste zonnestralen met een makkelijke onderhoud. Een lenteschoonmaak zonder je vloertegels eens onder handen te nemen is geen echte lenteschoonmaak. Elke soort tegel vereist een andere aanpak. Welke aanpak dat juist is, leggen we je graag uit.

Keurig keramisch

Keramische tegels zijn enorm makkelijk in onderhoud. Een terras met keramische tegels? De winter zal nauwelijks invloed gehad hebben op jouw tegels. Van groenaanslag zal je geen of weinig last hebben en vuil wordt amper opgenomen. Check de voegen en behandel deze met speciale voegenreiniger indien nodig. Doe dit echter niet met een hogedrukreiniger, want dit verhoogt de porositeit en zal ervoor zorgen dat vuil achteraf makkelijk opgenomen wordt. Even dweilen of schrobben volstaat om de tegels een lenteschoonmaak te geven.

Heb je binnenshuis gebruik gemaakt van keramische tegels? Dan zijn vlekken een normaal gevolg. Deze zijn echter makkelijk te verwijderen door eens flink te schuren. Test het kuisproduct altijd eerst op één enkele tegel. De best practice is dat je best eerst even met het schuurproduct en borstel over de oppervlakte gaat, het product daarna even laat intrekken en opnieuw met de borstel te werk gaat. Zorg ervoor dat het product zeker niet kan opdrogen op de tegel. Goed naspoelen met warm water is essentieel.

Een handige life hack: gebruik het product onverdund op één tegel. Blijf schuren tot de andere tegels er hetzelfde uitzien als de test-tegel. Indien dit werkje goed uitgevoerd wordt, is de tegel zo goed als nieuw.

Clean Composiet

Composiet is iets gevoeliger dan keramisch materiaal. Gebruik daarom zeker geen schuurproducten of dergelijke. Een beetje Cif in combinatie met een zacht sponsje kan helpen indien er vlekken te bespeuren zijn. Er bestaan producten om je composiet goed te beschermen tegen vlekken en vuil. Gebruik deze op voorhand zorgvuldig volgens de gebruiksaanwijzingen.  Dit bespaart je achteraf wat kuiswerk. Maak de oppervlakte steeds ook goed droog na een reiniging.

Wat je zeker niet mag doen, is sterke schoonmaakproducten gebruiken. Producten zoals chloor, verf-oplosmiddelen, ovenreinigers, etc. zijn veel te sterk voor dergelijke tegels en zullen het pigment doen afbleken.

Nette Natuursteen

Een terras van natuursteen is makkelijk te onderhouden. Wat je absoluut niet mag doen is teveel water gebruiken. Een natte dweil met het nodige schoonmaakproduct is voldoende. Bij een groot onderhoud kan je bij bepaalde natuurstenen wel gebruik maken van wat meer water. Water mengen met het product en laten inwerken op je tegels om ze daarna te schuren, is een goede manier om bijvoorbeeld graniet een correct onderhoud te geven.

Beschik je over een marmeren tegel? Gebruik dan nooit zuurhoudende producten. Deze kunnen je tegels permanent beschadigen.  

Heel belangrijk bij natuursteen is het impregneren na de plaatsing van de tegels. Dit zorgt voor een optimale bescherming. Glansproduct kan een keer per maand worden aangebracht voor een mooie en finishing look.